Автор: Борис Петков, frognews.bgИзвънредното положение бе предизвестено. Караянчева предприе мерки за

...
Автор: Борис Петков, frognews.bgИзвънредното положение бе предизвестено. Караянчева предприе мерки за
Коментари Харесай

Фрогнюз: Цялата власт в ръцете на Борисов – спасение или заплаха?

Автор: Борис Петков, frognews.bg

Извънредното състояние бе предизвестено. Караянчева предприе ограничения за понижаване контакта с медиите и ги изолира в някаква стая. Да гледат, само че да не питат. Това бе тест. Цвета изясни, че това е грижа за репортерите. Но не сподели нищо за заплахите при срещите с електората. Но пък срещите с гласоподавателите от дълго време се случват, когато има камери и микрофони наоколо.

Но за изключителното състояние. То ще бъде показано като концепция на централния щаб за противопоставяне на ковид. Те, несъмнено, са наясно със обстановката. Но не са наясно с политиката. А концепцията, колкото и рационална да е, съдържа политика.

По създание въвеждането на такова състояние е прекратяване на Конституцията и даването на властта в ръцете на един човек. В случая това е министър председателят Борисов. Той и в този момент взема решенията, разпорежда и вкарва. Но към този момент ще го прави, акредитиран от първата власт – законодателната. Ще бъде узаконена формата на парламентарна република, ръководена еднолично от министър-председателя. Не ме разбирайте неправилно: строгите ограничения против ковид са наложителни. Но запазването на демократичните устои на страната са още по-важни. В България има институционална рецесия. Доверието в държавното управление и премиера понижава и е под 50% от дълго време. Как тогава ще се извършват разпорежданията единствено на един човек? Не ми казвайте, че решенията ще бъдат групови. И в този момент казарменото единоначалие се съблюдава като в казармата. Главно заради слугинския нрав на хората в ръководството на всички равнища. В общността, обвързвана с властта – политически, стопански и други зависимости – от дълго време е натрапен фетиш към личността. Не подценявайте заплахите от разширение на явлението.

Здравеопазването е в сериозна точка. Не заади ковид, а поради неприятното ръководство и обслужването на няколко мафиотски кръга. Лекари и сестри работят самоотвержено, дават всичко от себе си, само че са сложени в неприятни условия. Това не се трансформира, а се прикрива. Извънредното състояние, зад фасадата на грижите за нацията, ще забрани да се приказва за проблемите. За да не се всява суматоха. Но тях ги има и би трябвало да се вземат решение. От кого? От един човек? Който ще се вслушва в препоръките на умните специалисти? Ако беше по този начин, той щеше да се огради точно с такива хора. Но не го прави.

Българите са недисциплинирани. Голяма част от тях нямат здравна просвета. Недоверчиви са. Самонадеяни постоянно. Понякога арогантни. Но ослепителен представител на тези черти е точно министър председателят. Дисциплинирането, като мотив за изключително състояние има своята логичност. Но в несъответствуващи ръце разширените пълномощия могат да се изродят.

Да имаш подръка войска, полиция, служби, жандармерия и всичко останало – е доста изкушаващо. Не споделям, че Борисов ще се изкуши на часа, само че има такава възможност. Изкушението е човешка уязвимост и той не е ваксиниран. Красивите думи, обещания и угриженост са едно, а действителните дейности – напълно друго нещо. Държави като Австрия, Дания, Финландия, Швеция, Германия не са застрашени, тъй като демокрацията там е без условности. Но тук не е по този начин. Разберете.

На тези, които няма да ме схванат и на всички от ГЕРБ, които ще скочат, че няма да има злоупотреби и всичко ще е по закон, дано им задам един въпрос. Президентът е и висш главнокомандващ във военно време. Така е по Конситуция. Ако трябваше да се делигират права на него да поеме ръководството в този миг, щяха ли Борисов и партията му да одобряват? Нямаше ли да кажат, че определения от над 2 млн българи държавен глава, ще злоупотреби?

Мислете. Никой не ни пита – това е ясно, само че след време може да се окаже, че сме изпуснали духа от бутилката. Тогава и да ревем, ще е късно.

А Бойко Борисов към този момент сграбчи маршалския скиптър. Остава ни да се молим и вируса, и той да са по-благосклонни към оредяващите ни редици.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР